ČR: Jana Nagyová vypovedala tak podrobne, že jej výsluch prerušili

19.06.2013 Celý región

Praha 19. júna (TASR) - Výsluch Jany Nagyovej, väzobne stíhanej blízkej spolupracovníčky českého premiéra v demisii Petra Nečasa, pokračoval dnes od rána vo väzobnej väznici v Ostrave. Obvinená sa rozhodla podľa informácií advokátskych zdrojov vypovedať veľmi detailne, preto bol s ohľadom na rozsiahlosť jej výpovede jej výsluch pred 14.00 h prerušený a mal by pokračovať na budúci týždeň.

Správu zverejnil spravodajský server Novinky.cz.

Na dnes naplánovaný výsluch ďalšieho obvineného, niekdajšieho námestníka ministra pôdohospodárstva ČR Romana Bočeka zrušili kvôli časovému posunu. Pre denník Právo to potvrdil jeho právny zástupca Petr Toman.

"Je to veľmi náročné, pani Nagyová vypovedá veľmi podrobne. Nedokážem odhadnúť, ako dlho ešte potrvá jej výsluch," uviedol Toman, ktorý sa na výsluchu niekdajšej šéfky kabinetu predsedu vlády ČR zúčastnil osobne spolu s jej advokátom a obhajcami ďalších obvinených.

Na otázku, o čom konkrétne Jana Nagyová doteraz vypovedala, reagoval advokát Toman slovami: "K výsluchu tejto obvinenej sa nebudem vyjadrovať".

Okresný súd v Ostrave rozhodol v sobotu 15. júna o uvalení väzby na celkove šesticu zadržaných po megarazii českého Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ), k ním pribudol o deň neskôr aj ďalší obvinený.

Jednou z väzobne stíhaných osôb je Jana Nagyová, ktorá čelí obvineniu z korupcie a z organizovania nelegálneho sledovania troch civilných osôb Vojenským spravodajstvom vrátane manželky premiéra v demisii Petra Nečasa.

V jednom prípade, ktorý sa týka troch niekdajších poslancov-rebelov ODS, sa mala dopustiť podplácania, v druhom prípade je obvinená z organizovania zneužitia právomoci úradnej osoby.

Nagyová podľa advokáta oddeľuje činnosť šéfky kabinetu od služieb priateľom
Praha 19. júna (TASR) - Bývalá šéfka kabinetu predsedu vlády ČR Jana Nagyová vo svojej výpovedi striktne oddelila činnosť, ktorú vykonávala ako štátna úradníčka, a činnosť, v ktorej prípadne pomáhala svojim priateľom, niektorým politikom, ktorých pozná dlhší čas a dojednávala im schôdzky, nie však ako úradníčka, ale ako ich dobrá známa. Vyplýva to z informácií, ktoré pre české médiá poskytol dnes po takmer šesťhodinovom výsluchu obvinenej a väzobne stíhanej Jany Nagyovej jej advokát Eduard Bruna.

Väčšina Nagyovej kontaktov prebiehala bez vedomia predsedu vlády, uviedol advokát, podľa ktorého vypočúvaná povedala, že to bola jej iniciatíva, pokiaľ ju o schôdzku požiadal niektorý z jej priateľov, tak ju dohodla.

Pri tejto príležitosti padli aj mená šéfov Českých dráh (ČD) Petra Žaludu a spoločnosti ČEZ Daniela Beneša, uviedol bez bližších podrobností pre internetový server iDNES.cz advokát obvineného bývalého poslanca ODS Petra Tluchořa Marek Nespala, ktorý bol taktiež prítomný na Nagyovej výsluchu.

Do diskusie o možných lukratívnych postoch pre troch obvinených českých exposlancov ODS Petra Tluchořa, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, ktorí vlani nechceli podporiť daňový balíček vlády Petra Nečasa, sa zapojil aj generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš. Šéf ČD Petr Žaluda sa zasa angažoval v dosadení stíhaného bývalého námestníka ministra poľnohospodárstva Romana Bočka do predstavenstva ČD. Napísal to v utorok český spravodajský portál Novinky.cz v rámci informovania o kauzách, ktoré nakoniec viedli k pádu premiéra Nečasa.

Ako sa dnes nechal počuť Nespala, vzhľadom na charakter vymedzenia samotného skutku bude nevyhnutné vypočuť aj premiéra v demisii, poslanca Petra Nečasa, ktorý je, ako v utorok potvrdili zdroje orgánov činných v trestnom konaní, medzi podozrivými v prípade.
 

Vyberte región